The L-Space Web

Smrt i Ono Poslije

Kratka priča o Discworldu
Terry Pratchett

Copyright © Terry Pratchett 2002


Kad je Smrt sreo filozofa, ovaj mu je rekao, poprilično uzbušen: "Primjeti da u ovom trenutku i jesam i nisam mrtav."

Smrt uzdahne. Joooj, jedan od onih, pomisli. Sad ćemo slušati o kvantnoj teoriji. Mrzio je raditi s filozofima. Uvijek su se pokušavali izvući.

"Vidiš," rekao je filozof, dok je Smrt nepomično gledao pijesak njegova života kako istječe u pješčanom satu, "sve se sastoji od sitnih čestica, koje imaju čudnu osobinu da se u istom trenutku nalaze na više mjesta u prostoru. Ali, stvari sastavljene od sitnih čestica imaju tendenciju stajati na jednom mjestu, što se ne slaže s kvantnom teorijom. Mogu li nastaviti?"

DA, ALI NE U BESKONAČNOST, rekao je Smrt, SVE JE PROLAZNO. Ne odmaknuvši pogled s urušavajućeg pijeska.

"Dakle, ako se slažemo da postoji beskonačan broj svemira, problem je riješen! Ako postoji beskonačan broj svemira, ovaj krevet može biti u milionima njih, u svima odjednom!"

MIČE LI SE?

"Što?"

Smrt klimne prema krevetu. OSJEĆAŠ LI DA SE MIČE? reče.

Ne, jer postoji i milion verzija mene, takošer. I... a to je najbitnije... u nekima od njih nisam na samrti! Sve je moguće!"

Smrt je kuckao po dršci svoje kose razmatrajući ovo.

A TIME ŽELIŠ REĆI...?

"Pa, nije baš da umirem, zar ne? Ti mi više nisi tako neizbježan."

Smrt uzdahne. Svemir, pomislio je. U tome je problem. Ovo se nikad nije dogašalo na svjetovima s nebom premanentno zastrtim oblacima. Ali jednom kad su ljudi vidjeli svemir, njihovi mozgovi proširili su se u pokušaju da ga ispune.

"Nema odgovora, ha?" rekao je umirući filozof. "Osjećamo se opomalo staromodno, je li?"

TEŠKA JE TO ZAGONETKA, U SVAKOM SLUČAJU, reče smrt. Nekad su se molili, pomislio je. Doduše, nikad nije bio siguran ni da li je to djelovalo. Neko je vrijeme razmišljao. NA KOJU ĆU ODGOVORITI NA OVAJ NAČIN, dodao je. VOLIŠ LI SVOJU ŽENU?

"Što?"

GOSPOŠU KOJA SE ZA TEBE BRINULA CIJELI ŽIVOT. VOLIŠ LI JE?

"Da. Naravno."

MOŽEŠ LI ZAMISLITI SITUACIJU U KOJOJ BI, BEZ DA SE TVOJA OSOBNA PROŠLOST PROMJENI NA BILO KOJI NAČIN; U OVOM TRENUTKU UZEO NOŽ I IZBO JE? reče Smrt. NA PRIMJER?

"Naravno da ne!"

ALI TVOJA TEORIJA KAŽE DA MORAŠ. TO JE POTPUNO MOGUĆE PREMA FIZIČKIM ZAKONIMA SVEMIRA, I STOGA SE MORA DOGODITI, I TO MNOGO PUTA. SVAKI TRENUTAK JE MILIJARDA MILIJARDI TRENUTAKA, I U TIM TRENUCIMA SVI SU MOGUĆI DOGAŠAJI - NEIZBJEŽNI. SVO VRIJEME SE, PRIJE ILI POSLIJE, SASTOJI OD TRENUTAKA.

"Ali naravno da možemo birati izme-"

POSTOJE LI IZBORI? SVE ŠTO SE MOŽE DOGODITI, MORA SE DOGODITI. TVOJA TEORIJA KAŽE DA ZA SVAKI SVEMIR STVOREN DA ZADOVOLJI TVOJE 'NE', MORA POSTOJATI JEDAN KOJI ĆE ZADOVOLJITI TVOJE 'DA'. ALI REKAO SI DA NIKADA NE BI UBIO. TKIVO SVEMIRA DRHTI PRED TVOJOM STRAŠNOM SIGURNOŠĆU. TVOJA MORALNOST POSTAJE SILA SNAŽNA POPUT GRAVITACIJE. I, mislio je Smrt, svemir je zaista mnogo toga skrivio.

"Je li to bio sarkazam?"

ZAPRAVO, NE. IMPRESIONIRAN SAM I ZAINTERESIRAN, reče Smrt. KONCEPT KOJI SI MI PREDSTAVIO DOKAZ JE POSTOJANJA DVA DOSAD MITSKA MJESTA. NEGDJE POSTOJI SVIJET NA KOJEM JE SVATKO ODABRAO PRAVI ZBOR, MORALNI IZBOR, IZBOR KOJI JE NA NAJBOLJI MOGUĆI NAĆIN DJELOVAO NA SREĆU NJIHOVE OKOLINE. NARAVNO, TO TAKOŠER ZNAČI DA NEGDJE POSTOJE I ZADIMLJENI OSTACI SVIJETA NA KOJEM JE BILO SUPROTNO...

"Ma daj! Znam što želiš reći i nikad nisam vjerovao u te gluposti o Raju i Paklu!"

Soba je postajala mračnijom. Plavo svjetlucanje ruba kose bilo je sve uočljivije.

IZNENAŠUJUĆE, reče Smrt. ZAISTA IZNENAŠUJUĆE. A RAZMISLI O OVOJ TEORJI: VI STE NIŠTA DRUGO DO LI SRETNA VRSTA MAJMUNA KOJA POKUŠAVA RAZUMJETI KOMPLEKSNOST KREACIJE UZ POMOĆ JEZIKA KOJI JE EVOLUIRAO SA SVRHOM DA JEDAN DRUGOME KAŽETE GDJE SE NALAZI ZRELO VOĆE?

Boreći se za dah, filozof je uspio izustiti "Ne budi smiješan."

TA PRIMJEDBA NIJE TREBALA BITI PONIŽAVAJUĆA, reče Smrt. S OBZIROM NA OKRUŽENJE, POSTIGLI STE ZAISTA MNOGO.

"U svakom smo se slučaju uspjeli osloboditi zastarjelih praznovjerja!"

BRAVO, reče Smrt. TO JE PRAVI DUH. SAMO SAM ŽELIO PROVJERITI.

Nagnuo se prema naprijed.

DA LI TI JE POZNATA TEORIJA DA JE STANJE NEKIH SITNIH ČESTICA NEMOGUĆE UTVRDITI DOK IH NE SAGLEDAMO? OBIČNO SE SPOMINJE MAČKA U KUTIJI.

"Oh, da," rekao je filozof.

DOBRO, reče Smrt. Ustao je dok se posljednje svjetlo gasilo i nasmješio se.

VIDIM TE...


"Smrt i Ono Poslije" originalno je napisana i objavljena u Timehuntu (http://www.timehunt.com/timehunt.html), web stranici s igrom koja sadržava seriju zagonetki progresivne težine.

The L-Space Web je ljubaznošću autora dobio dozvolu za objavljivanje, ali Terry Pratchett zaržava sva prava reprodukcije i ostala prava na priču.

Prevao: Berislav Jozić


[Up]
This section of L-Space is maintained by The L-Space Librarians

The L-Space Web is a creation of The L-Space Librarians
This mirror site is maintained by Colm Buckley