The L-Space Web

Døden og Det Der Kommer Efter

En novelle fra Diskplaneten
Af Terry Pratchett

Copyright © Terry Pratchett 2002


Da døden kom til filosoffen, sagde filosoffen, helt opstemt: "Lige nu, må du forstå, er jeg både død og ikke død."

Døden sukkede. Åh nej, en af dem, tænkte han. Nu begynder han at snakker om kvanter. Han hadede at tage sig af filosoffer. De prøver altid at smyge sig udenom.

"Ser du," sagde filosoffen, mens Døden stille betragtede hans livssand glide igennem timeglasset, "alting er opbygget af bittesmå partikler med den sære egenskab at de kan være flere forskellige steder på samme tid. Men ting der består af små partikler har det med at være et enkelt sted, hvilket ikke virker korrekt hvis man ser på kvanteteorien. Må jeg fortsætte?"

JA, MEN IKKE FOR EVIGT, sagde Døden, ALTING ER FLYGTIGT. Han kiggede ikke bort fra det faldende sand.

"Godt, hvis vi er enige om at der er et uendeligt antal universer, så er problemet løst! Hvis der er utallige universer, så kan denne seng være i millioner af dem på same tid!"

BEVÆGER DEN SIG?

"Hva?"

Døden pegede på sengen. KAN DU FØLE DEN BEVÆGE SIG? sagde han.

"Nej, for der er også millioner udgaver af mig, og... nu kommer det vigtiste... i nogle af dem er jeg ikke ved at dø! Alting er muligt!"

Døden trommede let på leens håndtag mens han overvede det.

OG DET DU VIL FREM TIL ER...?

"Jeg er ikke præcis døende, vel? Du er ikke længere en usvigelig sikkerhed"

Døden sukkede. Rummet tænkte han. Der lå problemet. Det var aldrig sådan her på verdener med evigt skydække. Men lige så snart mennesker så al det rum, udvidede deres tanker sig for at forsøge at fylde det hele ud.

"Ikke noget svar, hva?" sagde den døende filosof. "Man føler sig måske en smule gammeldags?"

DET ER MEGET TANKEVÆKKENDE, sagde Døden. Engang var det bønner, tænkte han. Dog var han aldrig sikker på om bønnerne virkede. Han tænkte et øjeblik. OG JEG SKAL SVARE PÅ DENNE MÅDE, tilføjede han. ELSKER DU DIN KONE?

"Hvad?"

DEN KVINDE DER HAR TAGET SIG AF DIG. ELSKER DU HENDE?

"Ja. Selvfølgelig."

KAN DU FORESTILLE DIG EN HVILKEN SOM HELST SITUATION, UDEN AT JERES PERSONLIGE HISTORIE PÅ NOGEN MÅDE ER ANDERLEDES, AT DU VILLE TAGE EN KNIV OG STIKKE HENDE NED? sagde Døden. FOR EKSEMPEL?

"Under ingen omstændigheder!"

MEN DIN TEORI SIGER AT DU SKAL. DET ER PROBLEMLØST INDENFOR UNIVERSETS FYSISKE LOVE, OG MÅ DERFOR FINDE STED, FINDE STED MANGE GANGE. HVERT ØJEBLIK ER EN MILLIARD MILLIARD ØJEBLIKKE, OG I DISSE ØJEBLIKKE VIL ENHVER MULIGHED VÆRE UUNDGÅELIG. AL TID VIL, FØR ELLER SENERE, KUNNE REDUCERES TIL ET ØJEBLIK.

"Men vi kan selvfølgelig selv vælge mellem-"

FINDES DER VALG? ALT HVAD DER KAN SKE, VIL SKE. DIN TEORI SIGER AT FOR ETHVER UNIVERS DER ER SKABT FOR AT GØRE PLADS TIL DIT 'NEJ', MÅ DER OGSÅ VÆRE ET TIL DIT 'JA'. MEN DU SAGDE AT DU ALDRIG VILLE BEGÅ MORD. SELVE KOSMOS ER RYSTET AF DIN FRYGTELIGE SIKKERHED. DIN MORAL ER SÅ STÆRK OG UUNDGÅELIG SOM TYNGDEKRAFTEN. Og, tænkte Døden, rummet har sikkert en hel del at svare for.

"Var det sarkasme?"

FAKTISK, NEJ. JEG ER IMPONERET OG FASCINERET, sagde Døden. DIN IDE BEVISER FOR MIG AT TO HIDTIL MYTISKE VERDENER EKSISTERER. ET STED ER DER EN VERDEN HVOR ALLE TRÆFFER DE RIGTIGE VALG, DE MORALSKE VALG, DE VALG DER ØGER GLÆDEN FOR DERES MEDSKABNINGER, OG SELVFØLGELIG BETYDER DET OGSÅ AT DER FINDES EN VERDEN AF RYGENDE RUINER HVOR DE IKKE GJORDE...

"Helt ærligt! jeg ved godt hvad du antyder, og jeg har aldrig troet på det der Himmel og Helvede pjat!"

Værelset blev mørkere. Den blå glød langs Dødens le blev mere tydelig.

UTROLIGT, sagde Døden. VIRKELIG UTROLIGT. LAD MIG KOMME MED ET ANDET FORSLAG: DU ER IKKE ANDET EN HELDIG ART ABE DER PRØVER AT FORSTÅ SKABELSENS KOMPLEKSITET VED HJÆLP AF ET SPROG DER UDVIKLEDES SÅ I KUNNE FORTÆLLE HINANDEN HVOR DEN MODNE FRUGT ER?

Hivende efter vejret lykkedes det filosoffen at sige: "Vær lidt seriøs."

MIN BEMÆRKNING VAR IKKE MENT NEDLADENDE, sagde Døden. UNDER OMSTÆNDIGHEDERNE, HAR I OPNÅET EN HEL DEL.

"Vi har i hvert fald flyttet os bort fra gammeldags overtro!"

GODT GJORT, sagde Døden. DET ER DEN RETTE ÅND. JEG VILLE BARE TJEKKE.

Han lænede sig fremad.

OG DU ER BEKENDT MED DEN TEORI DER SIGER AT NOGLE AF DISSE SMÅ PARTIKLERS TILSTAND ER UKENDT INDTIL DE ER OBSERVERET? EN KAT I EN ÆSKE BLIVER OFTE NÆVNT.

"Ja, selvfølgelig," sagde filosoffen.

GODT, sagde Døden. Han rejste sig og smilede mens det sidste lys døede ud.

JEG KAN SE DIG...


"Døden og det der kommer efter" blev oprindeligt skrevet for, og var en del af Timehunt (http://www.timehunt.com/timehunt.html), en webside med en række logiske opgaver.

The L-Space Web har venligst fået tilladelse til at udgive denne historie, men Terry Pratchett forbeholder sig alle rettigheder, inkl. genoptryk, til historien

Oversat af Thomas Sarp


[Up]
This section of L-Space is maintained by The L-Space Librarians

The L-Space Web is a creation of The L-Space Librarians
This mirror site is maintained by Colm Buckley