The L-Space Web

Smrt I Ono Nakon Toga

Novela o Disksvetu
Napisana od strane Terija Pračeta

Copyright © Terry Pratchett 2002


Kada je Smrt došao do filozofa, ovaj je uzbudjeno rekao: "Nadam se da shvatate da sam ja u ovom trenutku, i mrtav i živ."

Smrt je uzdahnuo. O, ne, ovo je jedan od one sorte, pomislio je. ‘Ajmo Jovo nanovo o Kvantumu. Mrzeo je baktanje sa filozofima. Uvek su pokušavali da se izmigolje.

"Vidite," reče filozof, dok je Smrt nepomično posmatrao kako pesak njegovog života ističe kroz peščanik, "sve je sačinjeno od sitnih čestica, koje imaju nesvakidašnju osobinu da budu na više mesta u jednom trenutku. Ali stvari napravljene od tih čestica naginju ka tome da budu na jednom mestu u jedno vreme, što izgleda protivrečno kvantumnoj teoriji. Smem li da nastavim?"

DA, ALI NE DOVEKA, reče Smrt, SVE JE PROLAZNO. Nije skrenuo pogled sa survavajućeg peska.

"Dakle, ako se složimo da postoji neograničen broj svemira, onda je problem rešen! Ako postoji neograničeno mnogo svemira, tada ovaj krevet može biti u milion različitih, i to u istom trenutku!"

DA LI SE KREĆE?

"Molim? "

Smrt je klimnuo ka krevetu. DA LI OSEĆATE DA SE POMERA? reče.

"Ne, jer takodje postoje milioni verzija mene samog, A to znači... čujte sad ovo... da u nekima od njih, ja nisam na pragu smrti! Sve je moguće!"

Smrt je lupkao po dršci svoje kose dok je razmatrao ovo.

DAKLE, VI ŽELITE DA KAŽETE DA...?

"Da ja zapravo ne umirem, zar ne? Odnosno, da Vi više i niste takva neizbežnost."

Smrt je uzdahnuo. Svemir je u pitanju, mislio je. To je bio problem. Ovo se nikad nije dešavalo na svetovima sa nebom prepunim oblaka. Kad bi ljudi jednom videli sav taj prostor, njihovi mozgovi bi počeli da se šire u nastojanju da ga obuhvate.

"Ćutiš, ćutiš," reče umirući filozof. "Da se možda ne osećamo malčice prevazidjenim, ha?"

OVO JE DOISTA TEŠKO PITANJE, reče Smrt. Nekada su se molili, mislio je. Mada, nikad nije bio potpuno siguran da to nije i palilo. Razmislio je na trenutak. ODGOVORIĆU NA NJEGA NA SLEDEĆI NAČIN, dodade. DA LI VI VOLITE VAŠU ŽENU?

"Molim?"

DAMA KOJA SE BRINULA O VAMA. DA LI JE VOLITE?

"Da. Naravno."

DA LI STE U STANJU DA ZAMISLITE OKOLNOSTI KOJE BI OMOGUĆILE DA VI, SA DO DETALJA ISTOM LIČNOM PROŠLOŠĆU, OVOG TRENA ZGRABITE NOŽ I PROBODETE JE? reče Smrt. NA PRIMER?

"Zasigurno ne!"

ALI VAŠA TEORIJA TVRDI SUPROTNO. TAJ DOGADJAJ JE VRLO VEROVATAN UNUTAR FIZIČKIH ZAKONA SVEMIRA, I STOGA SE MORA DESITI, I DEŠAVAO SE MNOGO PUTA. SVAKI TRENUTAK JE MILION, MILIJARDU TRENUTAKA, I U TIM TRENUCIMA SVE MOGUĆE STVARI SU I NEIZBEŽNE. CELOKUPNO VREME SE, PRE ILI KASNIJE, SVODI NA JEDAN JEDINI TRENUTAK.

"Ali mi smo u stanju da pravimo izbore izmedju…"

IMA LI IZBORA? SVE ŠTO SE MOŽE DESITI, MORA SE DESITI. VAŠA TEORIJA TVRDI DA ZA SVAKI SVEMIR KOJI JE OBLIKOVAN OKO VAŠEG “NE”, MORA POSTOJATI JOŠ JEDAN, OBLIKOVAN OKO VAŠEG  “DA”. MEDJUTIM, TVRDITE DA NISTE U STANJU DA POČINITE UBISTVO. TKANJE SVEMIRA PODRHTAVA PRED VAŠOM UŽASNOM SIGURNOŠĆU. VAŠ MORAL POSTAJE SILA JAKA POPUT GRAVITACIJE. A svemir, mislio je Smrt, je takodje odgovoran za štošta.

"Da li je to trebao da bude sarkazam?"

ZAPRAVO, NE. ZADIVLJEN SAM I ZAINTRIGIRAN, reče Smrt. IDEJA KOJU STE MI IZNELI DOKAZUJE POSTOJANJE DVA DO OVOG TRENUTKA MITSKA MESTA. NEGDE TAMO, POSTOJI SVET GDE SU SVI NAPRAVILI PRAVI, ODGOVORNI IZBOR, IZBOR KOJI MAKSIMIZUJE BLAGOSTANJE SOPSTVENE SABRAĆE, I NARAVNO, TO TAKODJE ZNAČI DA NEGDE DRUGDE POSTOJE ZADIMLJENI OSTACI SVETA GDE NISU PRAVILI TAKVE IZBORE…

"Hajde sad! Znam šta sugerišeš, I mogu ti reći da nikada nisam verovao u te gluposti o Raju i Paklu!"

Soba je tonula u tamu. Plavi sjaj duž kosačeve oštrice je bivao sve upadljiviji.

ZADIVLJUJUĆE, reče Smrt. ODISTA ZADIVLJUJUĆE. DOPUSTITE MI DA IZNESEM JOŠ JEDNU PRIMEDBU: VI NISTE NIŠTA VIŠE DO SREĆNA VRSTA MAJMUNA KOJA POKUŠAVA DA POJMI SLOŽENOST STVARNOSTI PUTEM JEZIKA KOJI SE RAZVIO DA BI STE MOGLI JEDAN DRUGOM DA GOVORITE GDE IMA ZRELOG VOĆA.

Boreći se za dah, filozof je uspeo da prozbori: "Ne budi smešan."

PRIMEDBA NI U KOM SMISLU NIJE BILA POGRDNA, reče Smrt. UZIMAJUĆI U OBZIR OKOLNOSTI, POSTIGLI STE NEŠTO IZUZETNO.

"Zasigurno smo uspeli da se otarasimo zastarelih praznoverica!"

SAMO TAKO NASTAVITE, reče Smrt. SVAKA ČAST. SAMO SAM HTEO DA PROVERIM.

Nagnuo se napred.

DA LI STE SVESNI TEORIJE DA SE STANJE NEKIH SITNIH ČESTICA NE MOŽE ODREDITI SVE DO TRENUTKA POSMATRANJA? MAČKA U KUTIJI JE ČESTO SPOMINJANA U TOM KONTEKSTU.

"O, kako da ne," reče filozof.

ODLIČNO, reče Smrt Podigao se na noge u trenutku kada je i poslednja svetlost zamirala i nasmešio se.

VIDIM TEE...


"Smrt I Ono Nakon Toga" je prvobitno napisana za, i pojavila se na Timehunt-u (http://www.timehunt.com/timehunt.html), igračkom vebsajtu sa naprednim serijama zagonetki.

L-Prostornoj Mreži je ljubazno dodeljena dozvola da objavi ovu novelu, ali bez obzira na to Teri Pračet zadržava sva reprodukciona i ostala prava na nju.

Preveo / Translation by : Koprivica Marko 2003


[Up]
This section of L-Space is maintained by The L-Space Librarians

The L-Space Web is a creation of The L-Space Librarians
This mirror site is maintained by Colm Buckley